جزوه خلاصه آیین دادرسی مدنی 1 دوره بنیادین در 38 صفحه و در قالب فایل word و قابل ویرایش، بر اساس کتاب دکتر شمس، روزآمد تا دی ماه 1398
بخشهایی از جزوه:
ویژگی های آیین دادرسی مدنی :
با دو ویژگی آمره بودن و عطف به ما سبق شدن مشخص می گردد.
آمره بودن: در تعیین مرجع، شیوه رسیدگی به دعوا و طرق شکایت از آراء در اختیار اصحاب دعوا نیست. افراد نمی توانند خلاف آن تراضی و توافق نمایند و لازم الاجراست.
تشریفاتی بودن(تکمیلی): جهت حمایت اصحاب دعوا از خودکامگی قاضی و تضمین کننده آزادی دفاع اصحاب دعواست. افراد میتوانند خلاف آن تراضی نمایند.
ویژگی اول:
اصل بر امری بودن قوانین آیین دارسی مدنی است. این ویژگی از طریق دخالت نظم عمومی تفسیر می شود،اما تمام مقررات آیین دادرسی مدنی را در بر نمی گیرد. مقررات مربوط به سازمان قضاوتی، قوانین مربوط در این خصوص آمره می باشند. برای مثال دادگاه تجدیدنظر استان با دو قاضی تشکیل می گردد و اقدام به رسیدگی و صدور حکم می نماید. در صورتی که در رسیدگی و صدور رأی بیش از یک قاضی اقدام ننموده باشد،رأی صادره قانونی نیست حتی اگر اصحاب دعوا در این خصوص اعتراضی ننموده باشند یا توافق قبلی نموده باشند که در این مرجع با حضور تنها یک قاضی رسیدگی و رأی صادر نمایند.
مقررات مربوط به صلاحیت، قوانین مربوط به صلاحیت ذاتی آمره می باشند. اما مقررات مربوط به صلاحیت نسبی دادگاه ها در شمار قوانین مخیره می باشند، چون وضع مقررات مربوط به صلاحیت محلی برای آسانی دفاع خوانده است، اصحاب دعوا در توافق خلاف آن باید مخیر باشند.در صلاحیت محلی قوانین تکمیلی و تشریفاتی است به عنوان مثال دادگاه مربوط به نفقه در سه مکان قابل برگزاری است: 1. محل اقامت زوج 2. محل اقامت زوجه 3. محل عقد نکاح ، که طرفین دعوا می توانند باهم در این خصوص توافق نمایند.
درباره این سایت